ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΛΟΚΗΣ

/ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΛΟΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΛΟΚΗΣ2018-12-29T12:08:19+03:00

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό πείραμα. Σε κάθε παράσταση του τμήματος δημιουργείται ένα νέο θεατρικό έργο, στην πλοκή του οποίου συμμετέχουν και οι θεατές. Στην αρχή της παράστασης το κοινό καλείται να επιλέξει τη θεματολογία της παράστασης. Κατόπιν οι ηθοποιοί- αυτοσχεδιαστές αρχίζουν να χτίζουν την πλοκή και τους χαρακτήρες σύμφωνα με τα θέματα που προτάθηκαν. Ο αυτοσχεδιασμός είναι συνεχής και νέα πρόσωπα εμφανίζονται κατά βούλησιν. Σε κάποιο κομβικό σημείο της δράσης η εξέλιξη διακόπτεται και το κοινό καλείται να αποφασίσει πώς θέλει να ολοκληρωθεί το έργο.

Η ομάδα ΝΕΜΕΣΗ ασχολείται με αυτόν τον πειραματισμό από την περίοδο 1998-1999, οπότε και πρωτοπαρουσίασε αυτό το νέο είδος θεατρικής δημιουργίας στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Έκτοτε συνέχισε να επεξεργάζεται νέες φόρμες ομαδικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού, εκπαιδεύοντας τους ηθοποιούς της και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δουλειάς της σε περιορισμένο αριθμό θεατών.

Για τη ΝΕΜΕΣΗ ο αυτοσχεδιασμός είναι ο βασικός κορμός της θεατρικής της δουλειάς. Κάθε παράσταση σχεδόν έχει μια προπαρασκευαστική περίοδο αυτοσχεδιασμού πάνω στο ύφος και τους κώδικες του νέου έργου. Εξ άλλου η ίδια η ομάδα γεννήθηκε μέσα από τον αυτοσχεδιασμό (Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΗΣ) και έκτοτε χρησιμοποιεί τον αυτοσχεδιασμό για να διατηρούν οι ηθοποιοί της την ερμηνευτική τους ευλυγισία και φρεσκάδα. Κάπως έτσι προέκυψε και το νέο αυτό είδος ομαδικού αυτοσχεδιασμού, το οποίο, αφού δουλεύτηκε μέσα στην ομάδα, παρουσιάστηκε και στο κοινό.

Video από τις παραστάσεις