Η ΛΕΤΥ, Η ΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

//Η ΛΕΤΥ, Η ΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η ΛΕΤΥ, Η ΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ2018-10-30T12:39:14+03:00

Project Description

Συγγραφέας: Πήτερ Σάφερ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Τίνα Στεφανοπούλου
Σκηνικά- Κοστούμια: Nταίζη Δέλλιου
Μουσική επιμέλεια: Τίνα Στεφανοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιγγογιάννης
Bοηθοί σκηνοθέτη: Σωτήρης Κανταρτζής/Αφρούλη Μπέρσου

ΠΑΙΖΟΥΝ
Τίνα Στεφανοπούλου
Κική Ιωαννίδου
Κική Κάρκαλου
Νταίζη Δέλλιου
Αλέκα Θεολόγου
Νανώ Τυφοξύλου
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Σωτήρης Κανταρτζής
Αφρούλη Μπέρσου
Νίκος Μαλιούφας
Αλεξάνδρα Προυσαλιάδου
Γιάννης Καραμφίλης

ΤΟ ΕΡΓΟ
Η Λέτυ Ντουφέ: μια εκκεντρική ξεναγός, με θεατρικό παρελθόν που έχει το χάρισμα να “φωτίζει τα σκοτάδια της ιστορίας με τον πυρσό της γλώσσας της”.
Η Λότε Σεν: η αυστηρή προισταμένη της Εφορείας Ιστορικών Μνημείων που θεωρεί ότι η ακρίβεια και η τιμιότητα είναι οι μεγαλύτερες αρετές και απεχθάνεται κάθε τι το θεατρικό.
Και ανάμεσά τους η Βασίλισσα Ελισσάβετ, ο Κάρολος ο Α΄, η Μαρία Στιούαρτ, η Μαρία Αντουανέτα, ο Φάλσταφ, ο Ολιβερ Κρόμγουελ, ο Σαίξπηρ, και η Οικία Φάστιαν.
Αποτέλεσμα: εκρηκτικό, αναπάντεχο, αστείο, συγκινητικό, αλλά πάντα ποτισμένο από το Ελιξήριο της Ιστορίας.
Μέσα από ένα απολαυστικό κείμενο, μέσα από τις δομές μιας αστείας μα και τρυφερής κωμωδίας, ο Πήτερ Σάφερ μιλά για τον σύγχρονο κόσμο των “κοινών” ανθρώπων που γίνεται όλο και πιο άσχημος και απάνθρωπος, δημιουργώντας σε όλους μας την ανάγκη να πιούμε το Ελιξήριο της Ιστορίας, το Ελιξήριο του Θεάτρου και της Περιπέτειας.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Πήτερ Σάφερ αρχίζει να γράφει από τα μέσα της δεκατίας του 1950. Γίνεται ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός με το έργο του “Ασκηση πέντε δακτύλων”. Κάποιοι κριτικοί θέλησαν να τον κατατάξουν ανάμεσα στους “οργισμένους” συγγραφείς της γενιάς του, κατάταξη που ο ίδιος με οργισμένο ύφος αρνήθηκε δηλώνοντας ότι οι ταξινομήσεις τέτοιου είδους είναι όχι μόνο κακόβουλες αλλά και ασύστατες. Στην Ελλάδα πολλά του έργα αγαπήθηκαν και είδαν τα φώτα της σκηνής. “Το Δημόσιο Μάτι” και το “Ιδιωτικό Αυτί”, “Η Μαύρη Κωμωδία”, “Αμαντέους”, “Εκβους”. Τα δύο τελευταία τα απολαύσαμε και στον κινηματογράφο καθώς επίσης και το μεγαλόπνοο “Το Βασιλικό Κυνήγι τού Ηλιου”.
“Η Λέτυ, η Λότε και το Ελιξήριο της Ιστορίας” (αγγλικός τίτλος “LETTICE AND LOVAGE”) πρωτοπαρουσιάστηκε το 1987 και σε δεύτερη γραφή το 1990.