ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ

/ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ2018-12-29T01:32:59+03:00

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ είναι ένα εργαστήρι που προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ασκήσουν την ολότητα των εκφραστικών τους μέσων (σώμα, φωνή, λόγος, κίνηση, συναίσθημα) σε οργανικό συνδυασμό του ενός με το άλλο, να ασκήσουν τη δημιουργική τους φαντασία, να μυηθούν στη σύμπραξη μουσικής και θεάτρου και να ασκηθούν στη σκηνική πραγμάτωση των ιδεών τους. Απευθύνεται σε ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες), ανθρώπους με κάποια θεατρική – σκηνική εμπειρία (μέλη θεατρικών ομάδων, άτομα που ολοκλήρωσαν κάποιο κύκλο εργαστηριακών σπουδών), σε όσους αγαπούν τη μουσική, το θέατρο, το χορό, άσχετα με την εμπειρία και τη γνώση τους από αυτούς τους χώρους. H ιδέα ενός τέτοιου εργαστηρίου εφαρμόστηκε σε μια πρώτη εκδοχή της στο πλαίσιο του OΠΠΕΘ Τ97, όπου ο Πέτρος Θεοδώρου και η Τίνα Στεφανοπούλου είχαν την κύρια ευθύνη. Aπό την περίοδο 2000-2001 το ΠOΛΥΤΕΧΝO λειτουργεί μόνιμα ως εργαστήρι στο στούντιο ΝΕΜΕΣΗ.

Τα μαθήματα αρχίζουν αρχές Oκτωβρίου και ολοκληρώνονται στο τέλος Μαΐου με μια παράσταση στην οποία φαίνεται η δουλειά της ομάδας όλη τη χρονιά. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 4 ώρες την εβδομάδα. Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα 15.

Tο ΠOΛΥΤΕΧΝO ασχολείται με τις εξής ενότητες:
– εισαγωγή στους νόμους της σκηνής και της παράστασης
– εισαγωγή στους νόμους της σύνθεσης και έκφρασης
– φωνή – λόγος ως μουσική
– εισαγωγή στη σκηνοθεσία
– παράλληλη δημιουργία ήχου – λόγου – κίνησης

Σε τι διαφέρει το ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ;
Και τα δύο εργαστήρια (που έτσι κι αλλιώς τα διοργανώνει ο ίδιος φορέας (το Σωματείο Τέχνης και Πολιτισμού ΝΕΜΕΣΗ) και στεγάζονται στον ίδιο χώρο (το studio ΝΕΜΕΣΗ) έχουν την ίδια φιλοσοφία και τρόπο προσέγγισης της σκηνικής τέχνης. Μόνο που το ΠOΛΥΤΡOΠO δίνει έμφαση στη θεατρική ερμηνεία, ενώ το ΠOΛΥΤΕΧΝO στη δημιουργία-σκηνοθεσία και στη σύμπραξη μουσικής-θεάτρου.

Eργαστηριακοί κύκλοι – Βεβαίωση σπουδών
Kαι στο Πολύτεχνο και στο Πολύτροπο ο κάθε μαθητευόμενος μπορεί να παρακολουθήσει όσους εργαστηριακούς κύκλους θέλει, μια που και η ομάδα και η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχώς εξελίσσονται και διευρύνονται. Στο τέλος κάθε χρονιάς (εργαστηριακού κύκλου) χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής στο εργαστήριο όπου αναγράφεται η διάρκεια του σε ώρες καθώς και οι θεματικοί κύκλοι που απασχόλησαν το εργαστήριο.