ΕΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΜΑΞ

//ΕΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΜΑΞ

ΕΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΜΑΞ

Κείμενο: Τίνα Στεφανοπούλου-ομάδα ΝΕΜΕΣΗ
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Τίνα Στεφανοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Στέργιος Πρώιος
Μουσικό υλικό: Πέτρος Θεοδώρου
Φωτισμοί: Αλέξης Κοέν
Τεχνική υποστήριξη: Μαρία Γιαννούλη, Χρυσούλα Μέλλιου, Ειρήνη Εμμανουηλίδου, Αντιγόνη Δάφου
Γραφιστική επιμέλεια: Φωτεινή Φιλοξενίδου

ΠΑΙΖΟΥΝ
Θοδωρής Τέρπος
Νίκος Αβραμίδης
Ευανθία Βασιλειάδου
Μαριάννα Μπόλματη
Μαρία Τεντολούρη
Τίνα Στεφανοπούλου
Κική Ιωαννίδου
Ελένη Σαμαντζή
Τζίμης Κούρτης
Κυριάκος Χρηματόπουλος
Ιωάννα Ιωαννίδου
Αναστάσης Μαυρομιχάλης
Μαρία Ράπτη
Στέργιος Κωνσταντζίκης

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ
Δημήτρη Παπαδόπουλου,
Νανάς Μπολέτη, Στάθη Πεχλιβανίδη, Ειρήνης Λέντζιου, Βασίλη Τσικάρα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Μαρία Ραχμανίδου, Δημήτρης Παπαδόπουλος

ΤΟ ΕΡΓΟ
Εγώ- Ποιος είμαι Εγώ; Ποιό από τα αντιφατικά μου κομμάτια είναι Εγώ; Μήπως όλα; Κομμάτια που παλεύουν μέσα μου, που αγνοούν το ένα την ύπαρξη του άλλου, αλλά που ως πιστοί υπάλληλοι εγκατεστημένοι στον εγκεφαλικό μου φλοιό διαχειρίζονται τις επιθυμίες μου, τις αποφάσεις μου, τις σκέψεις μου.
Τα πιστά μου ΣΚΕΠΤΟΝΙΑ!
Εσύ- Τι είσαι Εσύ; Σίγουρα ένα άλλο Εγώ- με τα δικά του κομμάτια, τα αντιφατικά, που διαχειρίζονται τις επιθυμίες, τις αποφάσεις, τις σκέψεις σου. Εσύ- που είσαι ένα άλλο Εγώ με τα δικά του πιστά ΣΚΕΠΤΟΝΙΑ!
Και όταν το Εγώ συναντά το Εσύ (που είναι ένα άλλο Εγώ) και όταν στη μέση μπει ο Έρωτας (ο Έρωτας και όχι ένας τυχαίος έρωτας) – Ε, τότε -τότε- Έκρηξη! Τότε ξεκινά
Η παράσταση:
-Ένα παιχνίδι επιστημονικής και ψυχαναλυτικής φαντασίας! Που παίζει, φαντάζεται και στοχάζεται, γελά και συγκινείται με όλα όσα αποτελούν την ουσία του Ανθρώπου. -Η ΦΑΝΥ, ο ΤΟΜ, η ΛΑΪΛΑ, η ΜΙΜΗ, ο ΛΑΖΑΡΟΣ, ο ΓΚΑΣ, η ΝΑΓΙΑ- Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Τι τους συμβαίνει; Και ο ΜΑΞ; Γιατί το όνομά του φιγουράρει στον τίτλο του έργου; Ερωτηματικά, πλοκή, εξέλιξη, παιχνίδι… και όλα τα ερωτηματικά βρίσκουν την απάντησή τους όταν το έργο φτάσει στο τέλος του.

ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ
Ύστερα από μια δυνατή έκρηξη οκτώ παράξενοι, εντελώς άγνωστοι και διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι(;), βρίσκονται ξαφνικά και ανεξήγητα εγκλωβισμένοι σε έναν αλλόκοτο χώρο, απ’ όπου καμία διέξοδος διαφυγής δεν υπάρχει…

Το πολύ ενδιαφέρον θεατρικό «Ένα σκεπτόνιο που το έλεγαν Μαξ», η νέα συγγραφική δουλειά της Ομάδας Νέμεση και της Τίνας Στεφανοπούλου, ανεβαίνει στο Studio Νέμεση (Δελφών 176, τηλ. 2310326230, www.nemesigroup.gr) σε σκηνοθεσία Τίνας Στεφανοπούλου και σκηνικά-κοστούμια Στέργιου Πρώιου. Πρόκειται για ένα παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας, μια ευφάνταστη, πολύ διασκεδαστική -ίσως και λίγο διδακτική- κωμωδία, όπου σε ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο, φουτουριστικό περιβάλλον οκτώ ιδιότυποι ήρωες καλούνται να συνυπάρξουν, να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, να θέσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους και να προσπαθήσουν μέσω της σκέψης, του συλλογισμού, του στοχασμού, της παρατήρησης και της εικασίας να ανακαλύψουν ποιοι είναι και τι τους συμβαίνει.

Η παράσταση είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένη. Ο γρήγορος ρυθμός, οι συνεχείς χιουμοριστικές ατάκες των ηρώων, οι συγκρούσεις μεταξύ τους, οι δράσεις και οι αντιδράσεις τους, οι εκάστοτε επιλογές τους αλλά και τα καυστικά τους σχόλια, προκαλούν γέλιο άφθονο και αβίαστο στο κοινό, παρά το γεγονός ότι τόσο τα θέματα που πραγματεύονται όσο και οι διαδικασίες ενδοσκόπησης και απόκτησης γνώσης, στις οποίες συμμετέχουν οι ήρωες, είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας και σοβαρότητας. Ενδιαφέρουσες οι σκηνογραφικές επιλογές, με τα μαύρα κοστούμια και τα κόκκινα φώτα στο λαιμό του κάθε ήρωα, αλλά και με τις ξύλινες παλιές σκάλες και τις διάφανες πλάκες-στήλες που κρέμονται από το ταβάνι, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί ανάλογα με τις απαιτήσεις της δράσης. Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι φωτιστικές επιλογές του Αλέξη Κοέν. Εξαιρετική η σκηνοθεσία. Πολύ καλή η ιδέα κάποιες στιγμές να παύει η δράση, να σταματά ο χρόνος και να ακούγονται ηχογραφημένα κείμενα και μικροί διάλογοι. Δυνατή η πρώτη σκηνή της παράστασης με όλους τους ηθοποιούς επί σκηνής να δρουν ταυτόχρονα και ως μια ολότητα αλλά και ο καθένας μεμονωμένα. Αν και η σκηνοθέτης απέσπασε από όλο το θίασο πολύ καλές ερμηνείες, ξεχώρισαν οι Μαρία Ράπτη (Νάγια) και Στέργιος Κωνσταντζίκης (Μαξ). Η Ιωάννα Ιωαννίδου (Γκας) ήταν φανταστική, ενώ η σκηνοθέτης Τίνα Στεφανοπούλου στο ρόλο της Λάιλα ήταν όπως πάντα καταπληκτική.

Δελίνα Βασιλειάδη
Δημοσιεύθηκε στη free press εφημερίδα Εξώστης
στις 18.03.2010

2017-07-19T14:01:45+03:00