ΠOΛΥΤΡOΠO

/ΠOΛΥΤΡOΠO
ΠOΛΥΤΡOΠO2018-12-29T01:34:14+03:00

Το ΠOΛΥΤΡOΠO είναι ένα εργαστήρι πολύτροπης προσέγγισης της θεατρικής τέχνης όπου ο μαθητευόμενος ηθοποιός μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σύνολο των εκφραστικών του μέσων στην οργανική τους ολότητα. Έτσι δεν κατακερματίζεται σε σώμα, φωνή, συναίσθημα, αλλά μαθαίνει πώς το ένα επηρεάζει το άλλο έτσι ώστε το σώμα να μιλά και να τραγουδά και η φωνή να κινείται σε ήχο, λόγο, τραγούδι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρησιμοποιούνται ασκήσεις εμπνευσμένες όχι μόνο από το χώρο του θεάτρου, αλλά και από το χώρο της μουσικής, του τραγουδιού, του χορού, της παντομίμας, της αυτογνωσίας και σωματογνωσίας πάντα προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ομάδας αλλά και του κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά. Έτσι, ενώ ο μαθητής του ΠOΛΥΤΡOΠOΥ μυείται στην Κινησιολογία, Φωνολογία, Oρθοφωνία, Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμό, Αγωγή του λόγου, στα διάφορα είδη και γλώσσες της θεατρικής τέχνης, βρίσκεται πάντα σε αρμονία με το σώμα, τη φωνή και το συναίσθημά του, ανακαλύπτοντας έναν “ολιστικό” τρόπο να υπάρχει σκηνικά και να συνυπάρχει με τους άλλους. Το ΠOΛΥΤΡOΠO απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του θεάτρου (ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά), και τους ενδιαφέρει μια τέτοια προσέγγιση της θεατρικής τέχνης.

Τα μαθήματα αρχίζουν αρχές Oκτωβρίου και ολοκληρώνονται στο τέλος Μαΐου με μια παράσταση στην οποία φαίνεται η δουλειά της ομάδας όλη τη χρονιά. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 3 ώρες την εβδομάδα. Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα 15.

Ποια ανάγκη γέννησε το ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ;
(μικρό σημείωμα της Τίνας Στεφανοπούλου)
Δουλεύοντας από το 1983 ως επαγγελματίας ηθοποιός και διδάσκοντας θέατρο από το 1990, ένιωθα πάντα την ανάγκη να βρω τρόπους που να ενοποιούν τα τόσο πολλά κομμάτια που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε “θεατρική έκφραση”, γιατί το θέατρο δεν είναι μόνο κίνηση, φωνή, ερμηνεία, μουσική, είναι μια μαγεία που τα ενορχηστρώνει όλα αυτά σε μια ενέργεια που εκπέμπεται από σκηνής και κατακλύζει τόσο το κοινό όσο και τους ηθοποιούς. Στην πορεία αυτή, μέσα από σημαντικούς σταθμούς εμπειρίας (δημιουργία της ΝΕΜΕΣΗΣ το 1995, το ΠOΛΥΤΕΧΝO το 2000 κ.α), άρχισε να γεννιέται ένα σχήμα προσέγγισης της θεατρικής τέχνης που ενσωματώνει τη μουσική, το χορό, το τραγούδι, τη λειτουργία της ομάδας -πάντα σε μία αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Ακρογωνιαίος λίθος αυτού του οικοδομήματος ο αυτοσχεδιασμός, γιατί αυτοσχεδιάζοντας μπορείς να ανακαλύψεις τους κοινούς ψυχικοσωματικούς μηχανισμούς που διέπουν τη σκηνική έκφραση κάθε μορφής. Στόχος να γίνει ο ηθοποιός ένα δημιουργικό ον που έχει τον έλεγχο των εκφραστικών του μέσων και τη γνώση πώς να δονείται επί σκηνής ως σύνολο κίνησης, φωνής και συναισθήματος σε αδιάσπαστη ενότητα. Και όταν αυτό το σχήμα προσέγγισης της θεατρικής τέχνης έφτασε σε μια ολοκληρωμένη μορφή, γεννήθηκε το ΠOΛΥΤΡOΠO.

Σε τι διαφέρει το ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ;
Και τα δύο εργαστήρια (που έτσι κι αλλιώς τα διοργανώνει ο ίδιος φορέας (το Σωματείο Τέχνης και Πολιτισμού ΝΕΜΕΣΗ) και στεγάζονται στον ίδιο χώρο (το studio ΝΕΜΕΣΗ) έχουν την ίδια φιλοσοφία και τρόπο προσέγγισης της σκηνικής τέχνης. Μόνο που το ΠOΛΥΤΡOΠO δίνει έμφαση στη θεατρική ερμηνεία, ενώ το ΠOΛΥΤΕΧΝO στη δημιουργία-σκηνοθεσία και στη σύμπραξη μουσικής-θεάτρου.

Eργαστηριακοί κύκλοι – Βεβαίωση σπουδών
Kαι στο Πολύτεχνο και στο Πολύτροπο ο κάθε μαθητευόμενος μπορεί να παρακολουθήσει όσους εργαστηριακούς κύκλους θέλει, μια που και η ομάδα και η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχώς εξελίσσονται και διευρύνονται. Στο τέλος κάθε χρονιάς (εργαστηριακού κύκλου) χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής στο εργαστήριο όπου αναγράφεται η διάρκεια του σε ώρες καθώς και οι θεματικοί κύκλοι που απασχόλησαν το εργαστήριο.