ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

/ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ2019-01-05T22:58:54+03:00

ΤINA ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Τίνα Στεφανοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αν και σπούδασε αρχικά Ιατρική, το θέατρο τελικά την απορρόφησε και κατέληξε να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Αποφοιτώντας το 1983 από τη Δραματική Σχολή τού Κ.Θ.Β.Ε., συμμετέχει ως βασικό στέλεχος στους θιάσους ΑΙΘΕΡΟΠΛΟΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ. Παράλληλα καλλιεργεί την άλλη της μεγάλη αγάπη, τη γλώσσα, κάνοντας μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεατρικών έργων. Από το 1990 αρχίζει να διδάσκει θέατρο (κυρίως στο Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του θεάτρου ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ) και να ασχολείται με παραστάσεις μουσικής και λόγου σε συνεργασία με μουσικούς της Θεσσαλονίκης (ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΤΟΠΟΥ- παραστάσεις βωβού κινηματογράφου με μουσική και αφήγηση επί σκηνής, ΚΟΝΤΣΕΡΤΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ- με τον Πέτρο Θεοδώρου, Σάκη Παπαδημητρίου, Φίλιππο Λαμπαδάριο κ.ά.).
Αγαπώντας το θέατρο συνολικά, τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται και με τη σκηνοθεσία (συνεργασία με το θέατρο ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ), όπως επίσης και με τη δημιουργία θεατρικού έργου μέσα από την αυτοσχεδιαστική δουλειά ομάδας. Το 1995 δημιουργεί την ομάδα ΝΕΜΕΣΗ, σε συνεργασία με την οποία γράφτηκε το έργο “Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΗΣ”. Με την ομάδα ΝΕΜΕΣΗ συνεχίζει να παίζει, να σκηνοθετεί και να αυτοσχεδιάζει (ΒΡΑΔΙΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ).
Κύριος άξονας της θεατρικής της δουλειάς είτε ως ηθοποιού και σκηνοθέτη είτε ως δασκάλας του θεάτρου είναι η ανάγλυφη διαγραφή των χαρακτήρων και των καταστάσεων, όπως και η δημιουργία της “ατμόσφαιρας” και της συγκίνησης που δονεί εξ ίσου ηθοποιούς και κοινό.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο Πέτρος Θεοδώρου είναι ψυχοθεραπευτής, μέλος της E.A.G.T. (του Ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου για τη θεραπεία Gestalt) και πιστοποιημένος επόπτης (στο παρελθόν υπήρξε συνθέτης για 17 περίπου χρόνια). Το φάσμα της δουλειάς του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνει: άτομα, ζευγάρια, Οργανισμούς, διάφορα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, ομάδες (αυτογνωσίας – ψυχοθεραπείας – εκπαίδευσης – προσωπικής ανάπτυξης – εποπτείας), εθελοντισμό (απεξάρτηση, προγράμματα εφήβων, Ιδρύματα, φυλακές κλπ), εκπαίδευση στην αυτοσχεδιαστική δράση “Playback Θέατρο” και στον σκηνικό αυτοσχεδιασμό και συνδημιουργία. Εστιάζεται σε υπαρξιακά θέματα (απώλεια, μοναξιά, ματαιότητα, ευθύνη, επιλογή) καθώς και στις σχέσεις έρωτα – αγάπης – επιθυμίας και, για όλα αυτά, συγγράφει σταθερά – βιβλία, κείμενα (Ελληνικά και Αγγλικά). Από το 2006 ανέπτυξε την προσέγγιση PSP (Process-Stage-Praxis), που αφορά στο σώμα και την αυτοσχεδιαστική και αλληλεπιδραστική κίνηση. Με την Τίνα Στεφανοπούλου συνεργάζεται από το 1989 και μαζί δημιούργησαν το εργαστήρι ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ που λειτούργησε, στην αρχική του εκδοχή, στα πλαίσια του «Οργανισμού Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997». Είναι συνεργάτης του studio ΝΕΜΕΣΗ από την ίδρυσή του, το 2000. Εκεί, με διάφορες ιδέες της PSP, συμμετέχει στη νέα εκδοχή του ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΥ. Τα μαθήματά του αναφέρονται στη σχέση σώματος, κίνησης, συναισθήματος, αυτοσχεδιασμού και σύμπραξης επί σκηνής.

 

ΕΦΗ ΡΑΤΣΟΥ

H Έφη Ράτσου είναι Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Έχει σπουδάσει στα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Middlesex, στο Λονδίνο και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Γράφει μουσική για το Θέατρο και τoν Κινηματογράφο. Επίσης, έχει συνθέσει έναν αριθμό έργων για οργανικά σύνολα.

Το 2012 κυκλοφόρησε από την ‘Polytropon΄ Records η δισκογραφική της δουλειά με τον τίτλο ‘TWINS’. Το 2017, συμμετείχε με το κομμάτι της Notorious στη συλλογή που κυκλοφόρησε η FM Records για τα 30 της χρόνια, 30 Χρόνια/30 Έλληνες Συνθέτες. Επίσης, έχει εκδώσει 1 cd για το παιδικό θέατρο με τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τον τίτλο ‘Η χώρα των παγωτών’ σε κείμενα Αφρούλης Μπέρσου (2003). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και το 2011 απέσπασε το βράβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για την ταινία μικρού μήκους ‘Φρυκτωρία’ του Βασίλη Τσικάρα, στο φεστιβάλ ‘Σκηνοθέτες σήμερα και αύριο’. Έργα της έχουν εκτελεστεί από διακεκριμένους μουσικούς σε συναυλίες σύγχρονης μουσικής.

Είναι μέλος της ομάδας Νέμεση από το 1998. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις της ομάδας και έχει παίξει πιάνο ζωντανά σε κάποιες από αυτές. Έχει δουλέψει συστηματικά με την σκηνοθέτη Τίνα Στεφανοπούλου στην αλληλεπίδραση της μουσικής με το λόγο. Από το 2005 διδάσκει στο θεατρικό εργαστήρι ‘Πολύτροπο’.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΡΕΦΤΙΤΣΗ

Η Χριστίνα Πρεφτίτση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Γερμανία.

Είναι απόφοιτη του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΑΠΘ) και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διερμηνείας και Μετάφρασης με κατεύθυνση τη Μετάφραση (ΑΠΘ).

Ως παιδί ασχολήθηκε με τη ρυθμική και την ενόργανη γυμναστική. Στην ενήλικη ζωή της μαγεύτηκε από τον κόσμο του χορού και έπειτα από ενασχόληση με διάφορα είδη χορού (κλασικό μπαλέτο, λάτιν, τάνγκο, οριεντάλ, μοντέρνο χορό) επικεντρώθηκε στον σύγχρονο χορό και στον αυτοσχεδιασμό.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονου χορού με τους Μανίνα Χριστοδούλου, Βίκη Χατζή, Αριάδνη Μίκου, Κωνσταντίνο Κατσαμάκη και Andreas Simon. Παρακολουθεί διαρκώς σεμινάρια σύγχρονου χορού ενδεικτικά με τους Δημήτρη Τσιαπκίνη, Νίνα Δίπλα, Μαριάνθη Ψωματάκη, Mari Osanai, Inaki Azpillaga, Laura Aris Alvarez, Bruno Caverna, Eddie Lame. Σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και χορογραφίας με τους Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Χρήστο Στρινόπουλο, Αλέξη Τσιάμογλου, Μαριέλα Νέστωρα, Γιάννη Λογοθέτη και Δροσιά Τριαντάκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Axis Syllabus με τον Baris Mihci, σεμινάριο Butoh με τον Masaki Iwana, σεμινάριο αυτοσχεδιασμού βασισμένο στην τεχνική Alexander με την Γεωργία Παΐζη και βιωματικής ανατομίας με την Αποστολία Παπαδαμάκη.

Είναι μέλος της ομάδας Νέμεση από το 2009. Επιμελείται την κινησιολογία θεατρικών παραστάσεων και διδάσκει στο θεατρικό εργαστήρι Πολύτροπο από το 2012.